pH BAZO BALANS

Alkalizacija organizma – Prevencija kamena u bubregu 

pH Bazo Balans je prašak za alkalizaciju organizma sa citratima - alkalnim solima magnezijuma, kalcijuma, cinka, kalijuma, bakra i natrijuma.

pH urina

Za sprečavanje nastanka peska i kamena u bubregu, kao čestih pratećih pojava savremenog načina života, veoma je važno da se u organizmu održava kiselo-bazna ravnoteža i da pH vrednost urina bude oko 7,2, tj. da urin bude blago alkalan. Kada su pH vrednosti urina manje od 6,5, odnosno (povećana kiselost) povećano je taloženje kristala kalcijum-oksalata, mokraćne kiseline i cistina u urinu, što postaje osnova za nastanak oksalatnog, uratnog i cistinskog kamena u bubregu.

Povećana kiselost urina je češća pojava kod starijih osoba jer tokom starenja slabi funkcija bubrega, a kod mlađe populacije uzrok može da bude neadekvatna ishrana. Hrana u kojoj preovladavaju meso, jaja i mlečni proizvodi dovodi do povećane produkcije kiseline u organizmu, čiji se višak izbacuje preko bubrega, te se povećava kiselost urina, što se manifestuje kroz snižene pH vrednosti.

Osim poremećaja u pH vrednosti, uzroci nastanka kamena u bubregu mogu da budu: geneteska predispozicija, smanjeno unošenje tečnosti ili poremećaj metabolizma koji podrazumeva povećano izlučivanje kalcijuma urinom i smanjenu koncentraciju inhibitora kristalizacije u urinu – citrata.

Alkalni citrati

Citrati su alkalne soli limunske kiseline koje nastaju u organizmu kao produkt metabolizma, a unose se i hranom. Putem krvi dospevaju do urina gde imaju ulogu inhibitora kristalizacije i formiranja peska i kamena. Količina citrata u urinu zavisi od kiselo-bazne ravnoteže. Ukoliko je urin kiseo, količina citrata u urinu je smanjena, a kada je urin bazan održava se količina citrata u fiziološkim granicama. Dokazano je da je nivo citrata u urinu manji od 3 mmol na ukupnu diurezu (količina mokraće izlučena u toku 24 sata), faktor rizika za nastanak kamena. Uzroci smanjene koncentracije citrata u mokraći (urinu) mogu da budu: povećana kiselost urina, povećan unos proteina životinjskog porekla, hronična dijareja, povećan unos soli, intenzivna fizička aktivnost, urinarna infekcija i hronična bubrežna slabost.

Citrati imaju važnu ulogu jer vezuju slobodne jone kalcijuma u urinu, vezuju se za površinu već prisutnih kristala kalcijum-oksalata, sprečavaju njihovo udruživaje i zaustavljaju njihov rast do kamena u bubregu.

Evropski vodič za urolitijazu (kamen u bubregu) propisuje alkalne citrate u prevenciji i terapiji kalkuloza (kamena) u bubregu. Primena citrata se preporučuje osobama sklonim stvaranju kamena u bubregu usled poremećaja metabolizma ili genetske predispozicije, kod već postojećeg peska ili kamena u bubregu radi sprečavanja daljeg rasta, kao pomoć u razgradnji kamena i nakon ultrazvučnog razbijanja kamena u bubregu sa ciljem eliminacije zaostalih fragmenata i sprečavanja nastanka novog kamena.

pH BazoBalans je prašak koji sadrži smešu više različitih citrata kao što su: kalijum-citrat, kalcijum-citrat, magnezijum-citrat, cink-citrat i bakar-citrat, te predstvalja značajnu pomoć u prevenciji i terapiji kamena u bubregu, a istovremeno sadrži minerale (magnezijum, kalcijum, kalijum) i mikroelemente (cink, bakar, hrom, gvožđe, selen, mangam, molibden, silicijum) važne za očuvanje zdravlja.

Preventiva peska i kamena u bubregu

Preventivne mere i kao pomoć u terapiji preporučuju se:

Povećan unos tečnosti

Povećan unos tečnosti koje alkalizuju urin i povećavaju koncentraciju citrata u urinu, kao što su sok od pomoranže, limunada i sok od crne ribizle

Primena dijetetskih suplemenata koji sadrže citrate u dovoljnoj količini, kao što je pH BazoBalans prašak

Alkalizacija urina, tj. održavanje pH urina na oko 7,2 uz pomoć pH BazoBalans praška

Primena

  • Prevencija i terapija kamena i peska u     bubregu
  • Sprečavanje rasta postojećeg kamena     u bubregu
  • Sprečavanje rasta fragmenata i     stvaranja novog kamena nakon     ultrazvučnog razbijanja
  • Preventiva malignih oboljenja
  • Terapija osteopenije
  • Prevencija i pomoć u terapiji     osteoporoze
  • Dodatak ishrani sportista

Pakovanje: 200 g

Sastav: magnezijum-citrat, kalcijum-citrat, kalijum-citrat, natrijum-citrat, cink-citrat, bakar-citrat, gvožđe-laktat, mangan-glukonat, hrom (III)-hlorid, natrijum-molibdat, natrijum-selenit, silicijum-dioksid, maltodekstrin, laktoza

Način upotrebe: 1 dozirnu kašiku pH BazoBalans praška (12 g) razmutiti u čaši tople vode, soka ili mleka. Preporučuje se po 1 dozirna kašika, ujutru i uveče.

Proizvođač: Conseko pharm, Beograd

Gde nabaviti?

pH BazoBalans prašak možete kupiti u apotekama, apotekama Lilly drogerija ili online.

kupite online