Optimalna kiselo-bazna ravnoteža organizma važna preventiva

’’Preventiva je pola zdravlja’’ kaže dobro poznata izreka. Mnoga medicinska istraživanja su ovu tvrdnju i dokazala kroz brojne studije koje su ispitivale ulogu različitih preventivnih faktora u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja.

Joga

Dokazano je da važnu preventivnu ulogu imaju redovni sistematski pregledi, izbalansirana ishrana, adekvatna telesna težina, redovna fizička aktivnost, upotreba odgovarajućih dijetetskih suplemenata i održavanje optimalne kiselo-bazne ravnoteže organizma.

Optimalna kiselo-bazna ravnoteža organizma podrazumeva održavanje konstantne, blago alkalne pH vrednosti krvi i ćelijskih tečnosti. Optimalan pH krvi i ekstracelularnih tečnosti je 7,36 – 7,44, a intracelularnih tečnosti 7,2. Zahvaljujući regulacionim mehanizmima organizma, pH se održava u navedenim granicama.

Faktori koji remete kiselo - baznu ravnotežu su:

Neadekvatna ishrana (povećan unos proteina, nedovoljan unos voća i povrća), koja dovodi do povećane produkcije vodonikovih jona, tj. do povećane kiselosti u organizmu. Mere koje služe kao pokazatelji kiselog potencijala hrane su: NEAP (Net endogenous acid production) - Neto endogena produkcija kiselina i PRAL (Potential renal acid load) – Potencijalno opterećenje bubrega kiselinama. Što su ove vrednosti za određenu namirnicu veće, to je i njen kiseli potencijal veći. Na primer, spanać, sok od limuna, jabuke i banane imaju veoma nizak PRAL, dok tvrdi sirevi, meso i jaja imaju izrazito visok PRAL.

Proces starenja, u toku koga slabi funkcija bubrega, a time i njihova uloga u regulaciji izlučivanja viška kiseline iz organizma, što remeti normalnu kiselo-baznu ravnotežu.

Visoko intenzivna fizička aktivnost, kada dolazi do povećane produkcije mlečne kiseline i smanjenja pH vrednosti u mišićima na 7,1 - 6,5.

U regulaciji kiselo-bazne ravnoteže i održavanju konstantnog pH ključnu ulogu imaju:

Puferski sistemi - ekstracelularni puferi (bikarbonatni pufer i hemoglobin) i intracelularni puferi (proteini)

Alkalne soli Mg, Ca i K koje se nalaze u kostima i oslobađaju kada je potrebno neutralisati povišenu kiselost organizma

Alveolarna ventilacija, kojom se eliminiše višak arterijskog CO2, nastalog nakon aktiviranja bikarbonatnih pufera radi regulacije pH

Renalna ekskrecija vodonikovih jona preko bubrega

Navedeni regulacioni mehanizmi pomažu da se pH vrednost održava u propisanim granicama i u stanju povećane kiselosti organizma, ali sa druge strane postaju okidač za različite poremećaje i oboljenja, kao što su:

Smanjena gustina kostiju, osteopenija i osteoporoza usled prekomernog oslobađanja jona Ca i Mg iz kostiju

Nefrolitijaza i progresija hronične bolesti bubrega usled pojačane eliminacije kiseline preko bubrega

Smanjenje mišićne mase

Poremećaj različitih pH zavisnih fizioloških procesa u organizmu

Za održavanje optimalne kiselo-bazne ravnoteže organizma preporučuje se:

Adekvatna, tzv. alkalna ishrana (ishrana bogata voćem i povrćem, bez previše mesa)

Suplementacija mineralima i mikroelementima, posebno cinkom jer je Zn osnovni sastojak enzima značajnih za održavanje kiselo-bazne ravnoteže organizma

Suplementacija alkalnim solima, kao što su citrati

Dijetetski suplement sa pažljvo formulisanom i dobro izbalansiranom kombinacijom sastojaka, upravo namenjenoj regulisanju i održavnju normalne kiselo-bazne ravnoteže organizma je pH BazoBalans prašak za oralni rastvor. pH BazoBalans sadrži alkalne citrate Ca, K, Mg, Zn i Cu u kombinaciji sa esencijalnim mikroelementima (Se, Cr, Fe, Si, Mn, Mo). Alkalni citrati su zastupljeni u pH BazoBalans prašku u visokoj koncentraciji koja obezbeđuje zadovoljavajući alkalizujući efekat. Cink dodatno doprinosi normalnoj kiselo-baznoj ravnoteži organizma, posebno što je u formi citrata koja obezbeđuje bolju bioraspoloživost u organizmu u odnosu na ostale soli cinka. Minerali (K, Ca, Mg) i mikroelementi (Se, Cr, Fe, Cu, Si, Mn, Mo) iz pH BazoBalans praška su značajni za održavanje normalnog ćelijskog metabolizma, izgradnju kostiju i vezivnog tkiva.

Primena pH BazoBalans praška:

Preventivno, u cilju očuvanja zdravlja (za optimalno zdravlje je poželjna blago alkalna sredina u organizmu)

Prevencija oboljenja koja nastaju usled narušene kiselo-bazne ravnoteže u organizmu

Prevencija i terapija osteoporoze (narušena kiselo-bazna ravnoteža dovodi do gubitka soli kalcijuma i magnezijuma iz kostiju)

Prevencija i terapija peska i kamena u bubregu (povećana kiselost urina vodi ka stvaranju kamena u bubregu)

Alkalizacija urina kod urinarnih infekcija (kiseli pH urina pogoduje razvoju bakterija)

Neutralisanje mlečne kiseline u mišićima i povećanje izdržljivosti kod sportista

pH BazoBalans prašak se uzima ujutru i uveče u obliku napitka tako što se propisana količina praška (12 g) razmuti u čaši tople vode, soka ili mleka. pH BazoBalans mogu uzimati odrasli i deca iznad 4 godine.

Izvor: "Informator", BB Soft, Beograd, 278. izdanje - jul. 2018., str. 36-37