Alkalna ili kisela hrana, pitanje je sad?

Često sebe preispitujemo da li se dovoljno zdravo hranimo, da li bi nešto trebalo da promenimo u svom načinu ishrane i kakav je zaista kvalitet namirnica koje unosimo u organizam.

Zdrava hrana

U današnjem modernom dobu, kada nam se nudi obilje različite hrane u hipermarketima, teško je odoleti, sačuvati čvrst karakter i ostati dosledan, tj. hraniti se potpuno zdravo i ne prekršiti pravila zdravog načina ishrane.

Kako se procenjuje kvalitet jedne namirnice i koliko je ona zdrava?

Procenjuje se na osnovu njene energetske (broj kalorija) i nutritivne vrednosti (sadržaj ugljenih hidrata, proteina i masti), prema sadržaju korisnih sastojaka (minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline) ali i na osnovu njene sposobnosti da u našem organizmu proizvede alkalnu - baznu ili kiselu sredinu.

Namirnice se, na osnovu kiselog potencijala, dele na:

alkalne - u organizmu stvaraju alkalnu / baznu sredinu

kisele - dovode do povećanog stvaranja kiseline

Da li je neka namirnica kisela ili alkalna određuju njihove PRAL i NEAP vrednosti.

PRAL vrednost ili ‘’Potential renal acid load’’ u prevodu znači ‘’Potencijalno opterećenje bubrega kiselinama’’ i zapravo ukazuje u kom stepenu određena namirnica opterećuje naše bubrege kiselinom.

NEAP vrednost ili ‘’Net endogenous acid production’’ odnosno u prevodu ‘’Neto endogena produkcija kiselina’’ pokazuje u kom stepenu jedna namirnica proizvodi kiselinu u našem organizmu.

Veće PRAL I NEAP vrednosti ukazuju na veći kiseli potencijal određene namirnice.

Postoje tabele sa PRAL i NEAP vrednostima gde možemo tačno da vidimo da li je neka namirnica kisela ili bazna i u kom stepenu je kisela.

PRAL vrednosti namirnica:

Alkalne
namirnice
PRAL
zelje -19,5627
pasulj -14,4771
suvo grožđe -14,4592
spanać -11,8446
peršun -11,1267
krompir -8,6483
avokado -8,6116
kupus -7,4486
banane -6,9369
šargarepa -5,7103
kivi -5,6194
bundeva -5,6070
ribizla -5,2320
brokoli -5,1734
lubenica -5,0694
celer -5,0399
paprika -5,0347
paradajz -4,6569
luk -4,9863
nar -4,7945
zova -4,7376
pečurke -4,5190
kajsije -4,3310
limun -4,3130
pomorandža -3,9390
breskva -3,1161
zelena salata -2,9803
jagode -2,9103
kupine -2,8039
beli luk -2,6466
šljive -2,6220
krastavac -2,4265
malina -2,4070
ananas -2,3354
kruške -2,2048
jabuke -1,9206
brusnice -1,3729
borovnice -1,0444
Neutralne
namirnice
PRAL
riblje ulje 0
Kisele
namirnice
PRAL
jogurt 0,1727
mleko 0,2128
puter 0,3575
hleb 1,0600
ovas 2,8739
krem sir 3,8525
jagnjetina 4,4118
teletina 4,9628
pica 5,5824
šunka 6,6140
makaroni 6,9256
pirinač 6,9808
ćureće meso 7,3663
kus-kus 7,6004
rakovi 8,3724
pileće meso 8,7281
riba 9,1860
jaja 9,4162
sir 11,0195
raž 11,9514
pšenica 12,2622
svinjsko meso 12,4381
juneće meso 12,5339
mocarela sir 16,4904
kačkavalj 21,2867
puding 85,3939

Sve namirnice čije su PRAL vrednosti manje od 0 (negativne) su alkalne ili bazne. Namirinice sa PRAL vrednošću 0 su neutralne, a namirnice čije su PRAL vrednosti veće od 0 (pozitivne) su kisele.

Da li zdrava ishrana podrazumeva konzumiranje isključivo alkalnih namirnica? Naravno da ne. U tzv. kisele namirnice spade i meso, koje je važan izvor proteina kao i mlečni proizvodi - visok izvor kalcijuma, te ih nikako ne bi trebalo izbaciti iz ishrane.

U našoj ishrani treba da budu zastupljene i kisele i alkalne namirnice, s tim što alkalnih namirnica treba da bude procentualno više. Smatra se da je optimalno kada je taj odnos 70:30 u korist alkalne hrane. Znači idealno bi bilo ukoliko bi u našoj ishrani bilo zastupljeno 70% alkalnih namirnica, ili jednostavnije pojašnjeno kupovinu namirnica bi trebalo 70% da obavimo na pijaci (voće, povrće, salata), a 30% u hipermarketima.

Interesantno je da npr. limun, iako je kiselog ukusa, spada u alkalne namirnice jer su jedinjenja limuna - citrati zapravo alkalna jedinjenja sa visokim alkalizujućim efektom.

Ishranom u kojoj preovlađuju alkalne namirnice stvaraju se uslovi za optimalan kiselo-bazni balans u organizmu, čime se jača imunitet i smanjuje mogućnost oboljevanja od malignih i kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, osteoporoze i kamena u bubregu.

Za očuvanje i zaštitu zdravlja, osim alkalne ishrane, preporučuje se i povremena upotreba alkalnih suplemenata. U apotekama i Lilly drogerijama se može nabaviti pH BazoBalans prašak koji vrši poželjnu, blagu alkalizaciju organizma i pomaže nam da sačuvamo optimalnu kiselu-bazno ravnotežu i na taj način zaštitimo svoje zdravlje.

Alkalni citrati, ključni sastojci pH BazoBalans praška su ti koji pomažu da pH vrednosti u krvi i ćelijama ostanu blago alkalne. Istovremeno pH BazoBalans organizmu obezbeđuje sve minerale i mikroelemente neophodne za normalno odvijanje metaboličkih procesa i očuvanje imuniteta.

Naših 7 saveta za očuvanje kiselo-bazne ravnoteže organizma bi bili:

1. Hranite se raznovrsno

2. Potrudite se da u Vašoj ishrani preovlađuju voće i povrće

3. Jedite što češće zeleno povrće (brokoli, zelje) i zelenu salatu

4. Neka peršun bude redovni začin u Vašim jelima

5. Meso i mlečne poizvode uzimajte redovno ali u umerenim količinama

6. Popijte svakodnevno limunadu od jednog limuna bez šećera

7. Uzimajte pH BazoBalans prašak u toku 7 dana, jedanput mesečno (jedna kutija pH BazoBalans praška mesečno)

Autor: Mr ph. Zdenka Vuković, Conseko pharm