Prof. Dr Branimir Nestorović
Limunska kiselina je identifikovana iz limuna od strane Švedskog hemičara Scheelea 1784. godine. Nalazi se u voću i povrću, a najviše je ima u limunu.
Danas se uglavnom dobija fermentacijom izgljive Aspergillus niger. Koristi se u industriji pića i hrane.
Soli limunske kiseline su citrati, koje imaju višestruka korisna delovanja:
Citrati povećavaju bioraspoloživost minerala u organizmu.
Kalcijum citrat se npr. lakše apsorbuje od kalcijum karbonata. Čak ipri niskojpH vrednosti želuca ne daje nadimanje.
Magnezijum citrat se značajno bolje apsorbuje nego magnezijum oksid ili magnezijum sulfat.
Apsorpcija cinkaje značajno bolja u obliku citrata.
Citrati sprečavaju stvaranje kamena u bubregu.
Izuzetno su važni za stvaranje energije u organizmu u okviru ciklusa limunske kiseline.
Stvaranje energije – Ciklus limunske kiseline - Citrati
U ciklusu limunske kisleine se stvara molekula NADPH - molekulživota, koji obezbeđuje energiju svim organima i omogućuje njihovo normlano funkcionisanje.
Kiseline u organizmu oslobađaju vodonikove H+ jone.
Koncentracija jona vodonika se izražava kao 10−7 mola na 1 litar.
Radi praktičnih razloga Sorensen je uveo termin pH (puissance d'hydrogen), kao negativni logaritam koncentracije jona vodonika.
Ph 0 do 7 je kisela sredina, a 7 do 14 bazna.
Optimalni pH za bakterije je pH 3–8,buđi pH 3–7, biljke5–6, a za životinjske ćelije pH 6,5–7,5.
pH utiče na funkcionisanje enzima, pa samim tim i na rast ćelija.
Odnos između koncentracije jona vodonika i pH vrednosti je logaritamski, što znači da mala promena pH vrednosti zapravo uzrokuje veliku promenu koncentracije jona vodonika, odnosno veliku promenu kiselosti neke sredine.
Joni vodonika nastaju kada se u organizmu povećano stvaraju:
Kiseline u organizmu oslobađaju vodonikove H+ jone.
Mlečna kiselina, koja nastaje u toku anaerobnog metabolizma;
Ugljena kiselina (aerobni metabolizam);
Aminokiseline koje sadrže sumpor;
Proteini koji sadrže fosfor (uključujuči RNK, DNK);
Ketokiseline, koje nastaju oksidacijom masti;
Većina bakterija (oko 70% u debelom crevu);
Hrana koja sadrži hlor, fosfor i sumpor (meso, jaja, riba, žitarice).
Ishrana je kritičan faktor za povećane kisleosti u organizmu.
Hipertenzija
Acidoza dovodi do kontrakcije glatkih mišića krvnih sudova usled čega se javlja hipertenzija.
Osteoporoza
Osteporoza se znatno češće javlja u stanju acidoze organizma. pH ispod 7,35 aktivira osteoklaste, koji vrše razgradnju kostiju i dovode do gubitka kalcijuma iz kostiju.
Smanjenje pH za svega 0,1 udvostručuje razgrađivanje kostiju.
Karcinom
Postoje dokazi da alkalna dijeta može da prevenira ili uspori razvoj karcinoma.
Ćelije karcinoma imaju povećanu kiselost, tj. smanjenu pH vrednost.
Citrati su supstance koje smanjuju kiselost organizma. Unošenjem u organizam, citrati se metabolišu u ugljen dioksid, a potom u bikarbonat u odnosu 1 prema 3.
Od jednog molekula citrata u organizmu nastaju čak 3 molekula bikarbonata.
Autor: Prof. Dr Branimir Nestorović