Preventiva je pola zdravlja!
Farmacija i medicina u službi preventive i zdravlja
Farmacija i medicina u službi preventive i zdravlja
U današnjem modernom dobu, kada nam se nudi obilje različite hrane u hipermarketima, teško je odoleti, sačuvati čvrst karakter i ostati dosledan, tj. hraniti se potpuno zdravo i ne prekršiti pravila zdravog načina ishrane.
Kako se procenjuje kvalitet jedne namirnice i koliko je ona zdrava?
Procenjuje se na osnovu njene energetske (broj kalorija) i nutritivne vrednosti (sadržaj ugljenih hidrata, proteina i masti), prema sadržaju korisnih sastojaka (minerali, vitamini, esencijalne aminokiseline) ali i na osnovu njene sposobnosti da u našem organizmu proizvede alkalnu - baznu ili kiselu sredinu.
Namirnice se, na osnovu kiselog potencijala, dele na:
alkalne - u organizmu stvaraju alkalnu / baznu sredinu
kisele - dovode do povećanog stvaranja kiseline
Da li je neka namirnica kisela ili alkalna određuju njihove PRAL i NEAP vrednosti.
PRAL vrednost ili ‘’Potential renal acid load’’ u prevodu znači ‘’Potencijalno opterećenje bubrega kiselinama’’ i zapravo ukazuje u kom stepenu određena namirnica opterećuje naše bubrege kiselinom.
NEAP vrednost ili ‘’Net endogenous acid production’’ odnosno u prevodu ‘’Neto endogena produkcija kiselina’’ pokazuje u kom stepenu jedna namirnica proizvodi kiselinu u našem organizmu.
Veće PRAL I NEAP vrednosti ukazuju na veći kiseli potencijal određene namirnice.
Postoje tabele sa PRAL i NEAP vrednostima gde možemo tačno da vidimo da li je neka namirnica kisela ili bazna i u kom stepenu je kisela.
PRAL vrednosti namirnica:
Alkalne namirnice |
PRAL |
---|---|
zelje | -19,5627 |
pasulj | -14,4771 |
suvo grožđe | -14,4592 |
spanać | -11,8446 |
peršun | -11,1267 |
krompir | -8,6483 |
avokado | -8,6116 |
kupus | -7,4486 |
banane | -6,9369 |
šargarepa | -5,7103 |
kivi | -5,6194 |
bundeva | -5,6070 |
ribizla | -5,2320 |
brokoli | -5,1734 |
lubenica | -5,0694 |
celer | -5,0399 |
paprika | -5,0347 |
paradajz | -4,6569 |
luk | -4,9863 |
nar | -4,7945 |
zova | -4,7376 |
pečurke | -4,5190 |
kajsije | -4,3310 |
limun | -4,3130 |
pomorandža | -3,9390 |
breskva | -3,1161 |
zelena salata | -2,9803 |
jagode | -2,9103 |
kupine | -2,8039 |
beli luk | -2,6466 |
šljive | -2,6220 |
krastavac | -2,4265 |
malina | -2,4070 |
ananas | -2,3354 |
kruške | -2,2048 |
jabuke | -1,9206 |
brusnice | -1,3729 |
borovnice | -1,0444 |
Neutralne namirnice |
PRAL |
---|---|
riblje ulje | 0 |
Kisele namirnice |
PRAL |
---|---|
jogurt | 0,1727 |
mleko | 0,2128 |
puter | 0,3575 |
hleb | 1,0600 |
ovas | 2,8739 |
krem sir | 3,8525 |
jagnjetina | 4,4118 |
teletina | 4,9628 |
pica | 5,5824 |
šunka | 6,6140 |
makaroni | 6,9256 |
pirinač | 6,9808 |
ćureće meso | 7,3663 |
kus-kus | 7,6004 |
rakovi | 8,3724 |
pileće meso | 8,7281 |
riba | 9,1860 |
jaja | 9,4162 |
sir | 11,0195 |
raž | 11,9514 |
pšenica | 12,2622 |
svinjsko meso | 12,4381 |
juneće meso | 12,5339 |
mocarela sir | 16,4904 |
kačkavalj | 21,2867 |
puding | 85,3939 |
Sve namirnice čije su PRAL vrednosti manje od 0 (negativne) su alkalne ili bazne. Namirinice sa PRAL vrednošću 0 su neutralne, a namirnice čije su PRAL vrednosti veće od 0 (pozitivne) su kisele.
Da li zdrava ishrana podrazumeva konzumiranje isključivo alkalnih namirnica? Naravno da ne. U tzv. kisele namirnice spade i meso, koje je važan izvor proteina kao i mlečni proizvodi - visok izvor kalcijuma, te ih nikako ne bi trebalo izbaciti iz ishrane.
U našoj ishrani treba da budu zastupljene i kisele i alkalne namirnice, s tim što alkalnih namirnica treba da bude procentualno više. Smatra se da je optimalno kada je taj odnos 70:30 u korist alkalne hrane. Znači idealno bi bilo ukoliko bi u našoj ishrani bilo zastupljeno 70% alkalnih namirnica, ili jednostavnije pojašnjeno kupovinu namirnica bi trebalo 70% da obavimo na pijaci (voće, povrće, salata), a 30% u hipermarketima.
Interesantno je da npr. limun, iako je kiselog ukusa, spada u alkalne namirnice jer su jedinjenja limuna - citrati zapravo alkalna jedinjenja sa visokim alkalizujućim efektom.
Ishranom u kojoj preovlađuju alkalne namirnice stvaraju se uslovi za optimalan kiselo-bazni balans u organizmu, čime se jača imunitet i smanjuje mogućnost oboljevanja od malignih i kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, osteoporoze i kamena u bubregu.
Za očuvanje i zaštitu zdravlja, osim alkalne ishrane, preporučuje se i povremena upotreba alkalnih suplemenata. U apotekama i Lilly drogerijama se može nabaviti pH BazoBalans prašak koji vrši poželjnu, blagu alkalizaciju organizma i pomaže nam da sačuvamo optimalnu kiselu-bazno ravnotežu i na taj način zaštitimo svoje zdravlje.
Alkalni citrati, ključni sastojci pH BazoBalans praška su ti koji pomažu da pH vrednosti u krvi i ćelijama ostanu blago alkalne. Istovremeno pH BazoBalans organizmu obezbeđuje sve minerale i mikroelemente neophodne za normalno odvijanje metaboličkih procesa i očuvanje imuniteta.
Naših 7 saveta za očuvanje kiselo-bazne ravnoteže organizma bi bili:
Autor: Mr ph. Zdenka Vuković, Conseko pharm
Krebsov ciklus - energija organizma
Osteoporoza
Uticaj pH urina na kamen u bubregu
pH Organizma
Kako ojačati imunitet
Citrati i pH vrednost organizma pHBazoBalans – suplementacija alkalnim citratima
Jedite alkalno, produžite život
pH balans i zdravlje
Očistite svoje telo: Jedite alkalno i sačuvajte zdravlje!
pH BazoBalans prašak za optimalnu kiselo-baznu ravnotežu organizma i očuvanje zdravlja